Tuesday 29 December 2015

Syrian Swim Marathon

Politikin Zabavnik
#3335
Zivot pise drame



+++




Thursday 24 December 2015

In Frozen Water

Politikin Zabavnik
#3334
Zivot pise drame





Tuesday 22 December 2015

Comic Crush Course

Krajem novembra i pocetkom decembra u okviru Festivala Zvezdariste organizovana je mala skola stripa. Na predlog koleginice Maje Veselinovic organizatorka Sonja Stamenovic pozvala me je da budem predavac u ovoj maloj skolici koju smo odrzali u svecanoj sali VI Beogradske gimnazije. Kurs je imao cetiri termina od po cetiri sata.

Polaznici kursa su odmah pokazali zavidan nivo energije i zelje za radom. Ono sto je interesantno, kroz kratko ispitivanje saznao sam da su im filmovi nastali po stripovima mnogo blizi nego sami strip predlosci. Ako citaju stripove, onda su to uglavnom japanski stripovi... tacnije, najveci uticaj su ostavili animirani filmovi, posebno japanski... sto mi se negde odmah dopalo....Par njih je citalo Hellboya i Dilana Doga, .... dok npr. niko nije citao Alana Forda,... jedan ucenik je rekao da je procitao jednu epizodu Zagora...znaci neke stampane "klasike" ( iz moje/nase mladosti) gotovo da (srecom) i ne poznaju. 

Elem... Krenuli smo od  praznog papira, pa  kroz sledecih nekoliko tacaka...: Ideja- brainstorming-prica/scenario- layout- olovkanje- tusiranje- upisa teksta.... na kraju, stigli smo i do promocije, tj gotovih konkursnih radova). 

Svaki put sam zapocinjao predavanje sa kratkim uvodom, gde sam im pricao (pomalo) o  vizuelnoj naraciji, o nastanaku i istorijatu stripa, o karakteristikama i osobenostima stripa. 
...Japanski, americki, francuski, domaci stip sam im predstavio kroz stripove koje sam donosio i pokazivao na predavanjima ... a  zavrsio sam pricom o strip tehnikama, opremi, priboru, kompjuterskim programima...i sl. Razmenili smo i gomilu nekih web adresa ( strip arhive i internet biblioteke, interesantni sajtovi).
I ako o ovome nabrojanom gore ima materijala za nekoliko semestara... ja sam im to sve ukratko ispricao, bez namere da im dosadjujem. I verujte mi isplatilo se.

Broj ucenika je prvog dana bio 19, dok je zavrsetak docekalo njih 15. Ucenici su iz razlicitih srednjih skola ( 6. Beogradska, Farmaceutska, Geodetska i Medicinska skola ... Razlicitih su godista, od druge godine, preko trece do par njih iz cetvrte....
Na kraju je bilo 6 grupa sa razlicitim brojem ucenika po grupi, neki su radili timski a neki su samostalno zavrsili ceo proces od idelje do konacne realizacije. 

I njihove finalne radove vam dole predstavljam......:



 Prva grupa (farmaceutska skola) Adamov Lazar, Milicevic Maja, Maksimovic Negoslava

Bilo ih je petoro, pa troje, potom dvoje da bi prakticno ceo strip od pocetka pa do kraja uradila samostalno ucenica Maksimovic Negoslava. Njena iskustava sa stripom i citanjem stripova su rudimentarna. Posto joj je grupa bila najslabija... ponajvise sam sumnjao da ce uspeti za 4 casa da izvuku gotov rad.... Al' pogresio sam. Negoslava je pokazala je odlicnu koncentraciju i fokusiranost... I njeno nepoznavanje stripova (strip zanrova) samo joj je nekako pomoglo da napravi tri table stripa, ....na stranu sto je njena prica pomalo poznata od ranije ... ona se dobro snasla i gotovo naivnim crtackim stilom za tri predavanja uspela je da isprica malu horror pricu.





+++



Druga grupa (VI Beogradska) Zivkovic Ana, Zivkovic Sara, Ana Arsenovic, Uros Cirkovic, Katarina Smiljanic

Ovih pet ucenika su od pocetka delovali vrlo samouvereno i opusteno. Sestre Zivkovic veliki ljubitelji mange, imaju svoj portfolio sa gomilom crteza, saradnice udruzenja Sakurabana u Beogradu lako su krenuli u izradu stripa... Odabir teme/price im je ponajvise bio problem... al kad su poceli sa radom do kraja su bili uravnotezeni. Poprilicno nezavisni, oni su bili grupa kojoj sam ponajmanje prakticno pomagao... pomoc se svodila na teoretska pitanja i odgovore....Posto su u grupi imali bar cetiri crtaca, na nivou timskog rada nemam zamerke... neko je postavljao glavni crtez, za to vreme neko vec tusira, jedan clan ekipe crta automobile, drugi devojcicu... uspeli su da naprave i naslovnu... zao mi sto ih nisam jos malo ubrzao i podstakao da naprave bar 8 strana stripa jer znam da bi i to uspeli da urade..
Njihov strip je o sukobu dve moto bande...kojima na kraju presudi jedna fantom devojcica.






+++


Treca grupa (Geodetska skola) Paunkovic Nikola, Jana Radisavljevic

Nikola je prva dva predavanja bio sam da bi mu se na kraju pridruzila i Jana. Nikola je prvog casa kad smo razgovarali o ideji/prici napravio jednu ogromnu postavku za strip... gotovo scenario za film... al' na drugom casu nakon kraceg razgovora, i posto sam mu pokazao par stripova sto sam doneo na cas... on se odlucuje se za pravljenje strip kaiseva, tj. stip tabli ( Nesto kao komican strip u tradicionalnoj formi). Pohvalio sam tu ideju jer niko drugi od ucenika nije pokazao interesovanje sa tu ovakvu strip formu. Vrlo brzo je napravio ideje za bar cetiri strip table, ...nazalost/nasrecu uspeo je, uz Janinu crtacku pomoc da finisira samo dve table. ...Avanture duha Duleta.


+++

Cetvrta grupa (VI Beogradska) Stankovic Marko

Marko je crtac koji vec ima svoj podebeli sketchbook i sa drugarom iz medicinske (Doder Njegoslavom), kao iskreni fanovi mange i anime.......planirali su da naprave mali(!) manga strip... nazalost imali su ideje koje su prevazilazile nase poimanje vremena i prostora. Vec na sledecem casu ostaje bez svog scenariste... i onda samostalno pokusava da napravi nekakvu odrzivu pricu a ostane veran zanru koji je odabrao... Marko na kraju predstavlja mali strip na tri tj. cetiri table,...ovaj strip je vise insert iz neke velike (zamisljene) epizode... Solidan strip, mozda deluje apsurdno al' takva je bila i namera autora. Maangaaaaaaaaaa!




+++


Peta grupa (VI Beogradska) Lecic Ivana, Miljevic Nina, Markov Nikola, Jovanovic Andrea

Dosta  proaktivni i angazovani. Ova grupa je vrlo interesantna jer je od samog starta pokazala da zeli da bude grupa koja ima istaknuto izrazen politicki stav mnogo vise nego naklonost ka crtanju. Njihova prva ideja za strip bila je parodija/satira danasnjih politicara i njihovih (ne)dela... ali smo uspeli nekako da je konvertujemo u neku univerzalniju pricu... Nazalost dok smo bili u sferi ideja i pravljenja price, bili su superiorni u odnosu na ostale grupe i pojedince, ali kad smo krenuli u zanatsko-prakticni rad upali su u dilemu... Sad kad razmislim mozda im je samo trebalo vise vremena. Ova ekipa je nekako uspela da napravi strip iz domena teatra apsurda o borbi za nekonvencialnost i razlicitost...pod naslovom:  Pad u Bolech!





+++

Sesta grupa  (VI Beogradska) Rajic Ilija, Blazic Andjela

Njih dvoje su bili najstariji ucenici na kursu, Andjela je odsutala nakon prvog predavanja i Ilija samostalno zavrsava dve table stripa, u boji(!). Ilija kao najzreliji ucenik pokazao je najveci stepen saradnje. Njegovi crtacki blokovi su ispunjeni brojnim radovima, ponajvise pod uticajem...recimo Cartoon Networka... Ilija tkdj. izrazava zelju da nastavi skolovanje u istom pravcu, sto svojim  stavom i pokazuje. Vredan je i  i lako prihvata sugestije. Strip je krenuo da pravi od crtanja karaktera kojima je kasnije pronasao adekvatnu pricu. Layout i skice su mu bile odlicne, nazalost konacan rad ima tragove nesigurnosti, ... mozda iz preterane iz zelje da bude sve OK.
Njegov strip iz dve table je mala komicna epizoda o tri brata vanzemaljca u pokusaju da osvoje svet.



+++


To su bili radovi, pa vi procenite sami koliko vam se dopadaju....... 
Cak i ako niste bas zadovoljni probajte da budete bar ...dovoljno zadovoljni ...;)



Sunday 20 December 2015

Friday 18 December 2015