Monday 26 August 2013

Iz Dimnjaka

Illustration for Politikin Zabavnik (Sept. 6th)
Mission: Rescue Workers out of Power Plant Chimney




;-)...Also, 4 Illustration Friday! 

Sunday 4 August 2013

Lepotica od osamdeset leta


Lepotica od osamdeset leta


    Dolazak  vrelog leta podsetio me je na  jedan brod  i na jednu godisnjicu. Pre osamdeset godine, davne 1933. godine,  19.avgusta brod nazvan Jadran je iz dalekog Hamburga doplovio do luke Tivat. Gde  je tada i zvanicno upisan  u flotnu listu brodova kraljevine Jugoslavije.  Godisnjica je licne prirode. Godine 1993 u mesecu julu otisao sam u mornaricu na odsluzenje vojnog roka. Nakon  osnovne vojnicke  obuke, 13. avgusta stigla je  prekomanda za Tivat, tadasnju bazu celokupne mornaricke flote. Brod na koji sam rasporedjen bio je jedrenjak sa tri jarbola, skolski brod, pod imenom Jadran.
    Tog jutra, bio je nas prvi susret. Ulazak na brod i penjanje na drvenu palubu je nesto sto se danas tesko da opisati recima. Pitajuci radoznalo prvog starijeg mornara na kojeg sam naisao , kakav je ovo brod, on mi je sa osmehom odgovorio  da je to najlepsi  brod u celoj floti. Veselo sam uzdahnuo, da bi mi taj isti mornar samo trenutak kasnije ispruzio  obe ruke, i ponosno pokazao svoje zuljevite dlanove. Ponovo sam uzdahnuo, ali ne tako veselo.
   Brzo sam naucio prve lekcije neraskidivo vezane za zivot na brodu.  Velika disciplina i svakodnevni, posveceni rad, sastavni su zivot svakog mornara. Nije sala kad se kaze da je od prvog do poslednjeg provedenog dana na njemu  trajalo  ucenje... ali  istovremeno i  prenosenje stecenog znanja.
Kao sto pamtim jake bure i kise koje su padale danima bez prestanka, tako pamtim i jedinstveno drugarsvo i nezaboravne sale koje su ponekad trajale u nedogled.
    I danas, dok  na krmi, ponosno se vijori crveni barjak sa zlatnim dvoglavim orlom, ova lepotica od  broda tiho mi  prica o dalekim mestima koja je posetila tokom  poslednjih dvadeset godina:  Krf, Portsmut, Aleksandrija, Konstanca, Tulon, Lisabon, Barselona, Bari... a prica mi i onim buducim putovanjima, koja su pred svima  nama skrivena negde u buducnosti.
   I putnice namernice ako dodjes do Tivta, pristani uz gradsku rivu, tu te ceka vremesna lepotica sa svojih 80 leta. I veruj mi, jos uvek mami uzdahe.

Mornaricki desetar
Grkinic  N. Darko
116. Klasa
Jul 1993/94


s/b Jadran 1933-2013









80th Anniversary of Training Ship Jadran



Reload!







Montenegro